BABKA ZIEMNIACZANA Z SOSEM GRZYBOWYM + WERSJA WEGE

babka ziemniaczana przepis

Babka ziemniaczana pochodzi z Podlasia. Będąc na ostatnim wypadzie miałam okazję poznać przysmaki z tego regionu. Na pierwszy rzut poszła babka ziemniaczana. Po powrocie zrobiłam taką osobiście. Przepis oczywiście nieco zmodyfikowałam zamieniając boczek na produkty wegetariańskie oraz dodając większą ilość ziół.

Babka ziemniaczana

Wegetariańska babka ziemniaczana – znalezione na pinterest.com

BABKA ZIEMNIACZANA

2 kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
20 dag boczku (w wersji wegetariańskiej pokrojone w kostkę: pieczone buraki lub papryka lub pieczarki lub tofu)
1 łyżka mąki (może być pszenna lub orkiszowa)
Sól, pieprz do smaku
Ulubione zioła, zmielony kminek, zmielona czarnuszka
Bułka tarta do posypania keksówki i na wierzch babki

 

babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana – znalezione na pinterest.com

 

Ziemniaki obrać i surowe zetrzeć razem z jedną cebulą na tarce o małych otworach lub w robocie kuchennym. Przełożyć na sito, aby odsączyć sok. Boczek (w wersji wegetariańskiej – warzywa lub grzyby) pokroić w kostkę. Zrumienić na patelni z cebulą. Odsączone ziemniaki przełożyć do miski i wymieszać z boczkiem (lub warzywami). Odlać sok z ziemniaków i dodać do masy skrobię, która osadziła się na dnie naczynia oraz dowolną mąkę. Dodać jajka i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Keksówkę posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wlać masę, posypać bułką tartą. Na wierzchu można ułożyć kilka wiórków masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec około półtorej godziny.

babka ziemniaczana przepis

Babka ziemniaczana w keksówce – znalezione na pinterest.com

 

SOS GRZYBOWY

Kilka świeżych grzybów leśnych, ew. pieczarek
1 cebula
2 szklanki bulionu (w wersji wegetariańskiej – bulion warzywny)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sól, pieprz i zioła do smaku
Zielona pietruszka
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby i cebulę. Dodajemy przyprawy i zioła. Dusimy aż do miękkości grzybów. Następnie mieszamy czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej z wodą i wlewamy do grzybów celem zagęszczenia sosu.
Na koniec dodajemy zieloną pietruszkę i posypujemy nią całe danie.

babka ziemniaczana przepis

Babka ziemniaczana z sosem grzybowym – znalezione na pinterest.com

 

OPCJA ŚRÓDZIEMNOMORSKA – SOS Z KAPARÓW

Aby uzyskać nieco inny smak możemy wykorzystywać różne sosy. Ja często korzystam z sosu z kaparów, który przygotowuję na bazie jasnej zasmażki:
W rondelku rozpuszczam 1 łyżkę masła, zasypuję 1 łyżką mąki i następnie rozprowadzam zimnym bulionem powoli mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. następnie dodaję kapary z zalewy, otartą skórkę z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.
Taki sos można również używać do ryb lub smażonego sera.

babka ziemniaczana z sosem z kaparów

babka ziemniaczana z sosem z kaparów – znalezione na pinterest.com

 

Smacznego 
Pozdrawiam słonecznie, Sylwia

Chcesz być na bieżąco – dołącz do grona naszych wspaniałych czytelników.