CZOSNEK NIEDŹWIEDZI – PRZEPISY ZDROWIA

 

Jak obiecałam, podaję teraz kilka ciekawych przepisów z udziałem czosnku niedźwiedziego.
Jeszcze nie zakwitł, więc można go zbierać. Pamiętajcie, nie wolno go wynosić z lasu, gdyż jest pod ochroną. kto jeszcze nie ma go w ogrodzie, może spróbować go znaleźć na bazarach i targowiskach.

Mrożenie

Aby zatrzymać czosnek w naszym menu na dłużej można go zamrozić, wcześniej poddając go blanszowaniu. Kroimy liście, wrzucamy na kilka sekund do wrzątku a następnie przelewamy zimną wodą na sicie. Po odsączeniu przekładamy do woreczków lub pojemników i wkładamy do zamrażalnika. I gotowe!

Oliwa czosnkowa do sałatek

Co do walorów oliwy z pierwszego tłoczenia, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Wiadomo, że kuchnia śródziemnomorska zapewnia dobrą protekcję serca i zapobiega miażdżycy naczyń. My możemy aromatyzować oliwę różnymi dodatkami, a dzisiaj oczywiście czosnkiem niedźwiedzim. Połączenie tych dwóch składników dodatkowo wzmocni nasze zdrowie.
Bierzemy duży pęczek liści, lekko gnieciemy je w palcach aby soki łatwiej przeszły do oliwy i przygotowujemy macerat. Liście wkładamy do słoika i zalewamy oliwą extra vigrin – z pierwszego tłoczenia, nierafinowaną. Odstawiamy macerat na dwa tygodnie w ciemne miejsce, od czasu do czasu potrząsamy.
Po dwóch tygodniach odlewamy oliwę do butelki. Pozostałe liście możemy jeszcze zmieszać ze świeżymi i zrobić z nich pyszne pesto.

Pesto z czosnku niedźwiedziego

– około 20 liści czosnku poszarpanych w palcach (krojenie metalowym nożem utlenia i powoduje utratę wartości odżywczych)
-5 dużych łyżek pestek słonecznika
– oliwa
– sól i pieprz do smaku
Wszystkie produkty blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Pesto podajemy z makaronem. Ja najchętniej używam je do kaszy jaglanej. Aby zrobić wersję bardziej ekspresową, można użyć kuskus,
który tylko zalewa się wrzątkiem – i już!

 

Pesto do dłuższego przechowywania

 

Przygotowujemy jak w przepisie powyżej, oczywiście
zwiększając ilości składników. Następnie przekładamy do wyparzonych słoiczków,
dolewamy na wierzchu cienką warstewkę oliwy. Zapobiega to dostępowi powietrza i
daje możliwość dłuższego przechowywania. Tak zakręconych słoiczków nie musimy
pasteryzować. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.

 

Wiosenny twarożek z czosnkiem niedźwiedzim

 

Twarożek i jogurt blenduję na gładką masę doprawiając
ulubionymi przyprawami – sól, pierz, papryka. Ja dodaję jeszcze zmieloną
czarnuszkę. Kto lubi konsystencję bardziej grudkowatą – po prostu może
rozgnieść widelcem. Następnie dodaję rozdrobnione listki czosnku, delikatnie
przemieszam łyżką i mam gotowy twarożek. Cała rodzina zajada z apetytem

 

Inne zastosowania

 

Liście czosnku niedźwiedziego możemy wykorzystać jako
dodatek do zup, lub główną ich bazę (tak jak w zupie szpinakowej czy
szczawiowej). Możemy dodawać do ryb, mięs, masła, kanapek i wszędzie, gdzie
tylko nam przyjdzie do głowy.

 

Mam nadzieję, że te przepisy znajdą zastosowanie w Waszym
menu.

 

Życzę zdrowia, Sylwia

 

Pracownia Pięknych Pomysłówhttps://web.facebook.com/Pracownia.3p/https://plus.google.com/u/0/https://pl.pinterest.com/maciejczykpawla/
Chcesz być na bieżąco – dołącz do grona naszych wspaniałych czytelników.