DR BUDWIG – NIEDOCENIONA BADACZKA OLEJU LNIANEGO

DIETA DR BUDWIG

JOHANNA BUDWIG (1908 – 2003)

Dr Budwig to doskonale wykształcona niemiecka chemiczka, fizyczka, farmaceutka. Była aż siedmiokrotnie nominowana do Nagrody Nobla za prace badawcze nad tłuszczami. Ani razu jednak nie otrzymała tej nagrody, chociaż słusznie jej się należała. Szczególną rolę w walce z nowotworami przypisywała olejowi lnianemu. Wielu pacjentów stosujących jej wskazówki dietetyczne zostało skutecznie uleczonych z raka i innych chorób cywilizacyjnych.

olej-lniany

olej-lniany pinterest.com

 

Jest autorką 11 książek, w których opisuje skuteczność zastosowania tłuszczów omega-3 w walce z chorobami serca, artretyzmem, i nowotworami.

„Dr Johanna Budwig pisze, a dr Raymond Hilu potwierdza, że jej metoda leczenia wykazała 90% skuteczności w leczeniu nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych w 2200 udokumentowanych przypadkach.”

Cytowany fragment pochodzi z recenzji książki: „DIETA Dr Budwig” autorstwa dr Raymonda Hilu.

Dr Budwig prowadziła swoją własną klinikę, w której dzięki jej dietetycznej terapii wyleczeniu uległy także inne choroby cywilizacyjne, jak cukrzyca, choroba wrzodziejąca jelita, dermatozy i wiele innych.
Niestety prace badawcze bardzo nie spodobały się lobby farmaceutycznemu (wiadomo) oraz przemysłowi tłuszczowemu. W roku 1951, kiedy ogłosiła swoje rewelacje, margaryny były numerem 1 w dietetyce.

dieta-dr-budwig

Dieta dr Budwig cancertruth.net

 

ZASADY DIETY DR BUDWIG:

• Spożywać należy produkty świeże.
• Potrawy nie powinny być przyrządzane na bazie produktów z chemicznymi dodatkami (np. z glutaminianem sodu, polepszaczami w pieczywie, konserwantami, słodzikami itp).
• Podstawowym i jedynym tłuszczem w diecie dr Budwig jest olej lniany tłoczony na zimno, nierafinowany
• Olej lniany należy spożywać codziennie w postaci pasty z chudym twarogiem, gdyż spożywany samodzielnie nie daje takich efektów leczniczych.

olej-budwigowy

twaróg z olejem budwigowym – pinterest.com

• Pić około dwóch litrów wody dziennie (filtrowanej lub źródlanej).
• Na pół godziny przed każdym posiłkiem należy wypić przynajmniej pół szklanki wody lub świeżego soku owocowego.
• Jak najdłużej w ciągu dnia przebywać na świeżym powietrzu, jeśli to możliwe w słońcu.
UWAGA: Oleju lnianego zimno tłoczonego nie można używać do smażenia!

 

owoce

 

PRODUKTY ZALECANE W DIECIE DR BUDWIG

owoce – świeże, w ilości 3 do 4 średniej wielkości porcji dziennie, owoców nie należy mieszać;
soki owocowe – świeże, przynajmniej raz dziennie szklankę, pomiędzy wypiciem soku z owoców cytrusowych, a zjedzeniem pasty powinno upłynąć kilka godzin;
warzywa – świeże, 4 do 6 filiżanek dziennie, ze szczególnym uwzględnieniem warzyw kapustnych i brokułów;
zboża – w postaci chleba i płatków z nie oczyszczonych, pełnych ziaren – 3 do 4 filiżanek dziennie;
ryby – świeże, oceaniczne, najlepiej łosoś tęczowy, makrela, tuńczyk (bardzo bogate w omega-3) – 10 do 25 dkg dziennie;
UWAGA: powinny pochodzić z certyfikowanych łowisk.
mięso i drób – okazjonalnie – tylko nieprzetworzone, niskotłuszczowe, od zwierząt którym nie podawano karmy zawierającej hormony, pestycydy i antybiotyki, w przypadku ciężkich chorób, z mięsa i drobiu należy zrezygnować zupełnie;
zmielone siemię lniane – chorzy od 3 – 6 łyżek (spożyć do 15 min. po zmieleniu);
UWAGA: nie należy kupować mielonego siemienia lnianego, ponieważ szybko traci swoje walory, jełczeje.
Ja mam zawsze w słoiku siemię lniane i mielę w zwykłym młynku do kawy tyle, ile akurat potrzebuję.
Jogurty ponieważ bakterie jogurtowe produkują w naszym układzie pokarmowym m.in. witaminy z grupy B – nieodzowne dla prawidłowych przemian metabolicznych – wskazana jest 1 szklanka letniego mleka acidofilnego, kefiru , maślanki lub jogurtu zmieszana z 2 łyżeczkami świeżo zmielonego siemienia lnianego;
naturalnie słodkie produkty jak: daktyle, figi, jabłka, gruszki, winogrona itp. – niesiarkowane.

PRODUKTY ZAKAZANE

• sztuczne słodziki, cukier (nawet brązowy), można zastąpić go miodem lub stewią, czy ksylitolem – cukrem brzozowym
• rafinowane bądź uwodornione tłuszcze (oleje, margaryny, majonezy itp.)
• wszelkie produkty smażone;
• tłusty nabiał.

W następnym poście wstawię kilka przepisów na pastę budwigową.

 

pasta-dr-budwig

pasta wg dr Budwig

 

 

Pozdrawiam słonecznie, Sylwia

Źródła:
en.wikipedia.org/wiki/Johanna_Budwig
primanatura.com

Chcesz być na bieżąco – dołącz do grona naszych wspaniałych czytelników.