PESTO Z KASZY JAGLANEJ Z SAŁATKĄ Z RUKOLI I BURAKÓW

Dzisiaj postanowiłam wykorzystać upieczone dzień wcześniej buraki i paprykę, aby zrobić w 20 minut pesto z kaszy jaglanej. O fantastycznych walorach zdrowotnych jaglanki, chyba nikogo już nie trzeba informować dużymi literami. Jest po prostu królową kasz. Dla przypomnienia (znalezione na pinterest.com) fajna infografika:

 

Kaszę nastawiam rano i po krótkim gotowaniu – do momentu aż wchłonie wodę – zawijam gorący garnek w ściereczki i wstawiam „pod pierzynę”, aby sobie odpoczęła i była ciepła tak długo, jak długo będzie potrzeba.

 

NA PESTO PAPRYKOWE

wykorzystuję upieczone w folii 2 duże czerwone papryki, z których oddzielam skórkę (bardzo łatwo schodzi). Następnie dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oraz sól, paprykę słodką w proszku, nasiona słonecznika i blenduję wszystko razem dolewając olej lniany lub zamiennie oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Uzyskuję w ten sposób konsystencję gęstej śmietany.

 

pinterest.com

 

DO SAŁATKI

Biorę wcześniej umyte liście rukoli lub inne zielone (np. szpinak, jarmuż, roszponka, lubczyk itp. – lub mieszane). Obieram i kroję w kostkę 2 upieczone średnie buraki, dodaję drobno pokrojoną cebulę w małej ilości.

0

rukola i buraczki

 

NA SOS DO SAŁATKI

Używam oleju lnianego lub oliwy jako bazy do sosu typu winegret dodając sok z cytryny, sól, pieprz. Blenduję to razem z niewielką ilością buraczka – co daje różowy kolor.

PRODUKTY:

Gotowanie kaszy

1 filiżanka kaszy jaglanej suchej – najpierw przelewam na sicie wrzątkiem, aby straciła gorzki smak

2,5 filiżanki wody

1 łyżka oleju kokosowego

1 szczypta soli – ja używam himalajskiej lub morskiej

Pieczenie buraków i papryki w folii

3 buraczki średniej wielkości

2 duże papryki czerwone

Wszystko pozawijane w folię i upieczone w piekarniku.

Można to robić wcześniej w większej ilości, a następnie przechować do zużycia w lodówce nawet kilka dni.

Pesto paprykowe

2 duże, upieczone papryki czerwone

1 ząbek czosnku

2 łyżki oleju lnianego lub oliwy

2 łyżki nasion słonecznika

Sól i sproszkowaną paprykę słodką – do smaku

 

Sałatka

2 duże garście rukoli lub innych ulubionych liści

2 pokrojone buraczki

Parę wiórków drobno pokrojonej cebuli – białej lub czerwonej

Sos

1/3 filiżanki oleju lnianego lub oliwy

Sok wyciśnięty z cytryny – do smaku

Sól, pieprz

20160219_074251

pesto z kaszy jaglanej z sałatką z rukoli i buraków

Smacznego!

Chcesz być na bieżąco – dołącz do grona naszych wspaniałych czytelników.