WODA SMAKOWA – 10 ORZEŹWIAJĄCYCH PRZEPISÓW

woda smakowa

Woda jest podstawą życia – o tym nikogo nie trzeba przekonywać. Jednak nie zawsze picie samej wody przynosi wymierne korzyści dla organizmu. Zwłaszcza przy wysiłku, wysokiej temperaturze ciało pocąc się wydala z organizmu oprócz wody,  odpadów przemiany materii, także mikro i makroelementy. Zdrowszą alternatywą jest woda smakowa. W poprzednim poście pisałam także o domowym, zdrowym napoju izotonicznym.

 

Picie czystej wody w dużych ilościach powoduje większe wypłukiwanie z organizmu potrzebnych nam soli mineralnych, mikro- i makroelementów. Pozbywanie się w ten sposób ważnych cząsteczek może w efekcie doprowadzić do wyjałowienia organizmu. Dlatego własnie sportowcy nie piją czystej wody – a raczej napoje izotoniczne. Niestety te kupowane w marketach nie są idealne, ponieważ wiele z nich zawiera mnóstwo cukru lub słodzików na bazie aspartamu oraz wiele innych chemicznych „polepszaczy”.
Przepis na zdrowy napój izotoniczny domowej roboty znajdziecie tutaj.
Natomiast woda smakowa jest idealną alternatywą dla osób, którym smak samej wody nie odpowiada albo wręcz twierdzą, że woda nie ma smaku i nie potrafią jej wypić więcej niż kilka łyków. Ze zdrowym sposobem picia wody można się będzie zapoznać wkrótce.

 

WODA SMAKOWA

Poniżej podaję kilka przepisów na wodę smakową. Jest to zaledwie baza do tego aby samemu poeksperymentować ze swoimi ulubionymi smakami. Najlepiej przygotowywać od razu większą ilość w dzbanku. Przed wyjściem na plażę, czy spacer lub rower – po prostu trzeba ją przelać do butelki lub bidonu i mamy swoją wodę zawsze pod ręką. Nawet jadąc samochodem do pracy, czy na wczasy dobrze mieć przygotowaną swoją wodę w odpowiedniej ilości. Oczywiście przed wlaniem do butelek woda smakowa powinna być odcedzona od naszej bazy owocowej aby uniknąć zatykania otworu butelki, czy nawet zadławienia kawałkiem owocu. W plenerze dobrze się sprawdzają także słoiki z nakrętką i słomką.

1. WODA Z CYTRYNĄ LUB CYTRYNĄ I MIODEM

woda smakowa

 

Najbardziej podstawowy i najszybszy przepis na wodę smakową. Po prostu do dzbanka ulubionej wody źródlanej dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Nie podaję, ile by miało go być ponieważ każdy ma swoje upodobania smakowe. Jedni wolą bardziej, inni mniej kwaśne. Dla tych, którzy w ogóle nie tolerują smaku kwaśnego polecam dodać naturalnego miodu. I już nasza domowa lemoniada jest gotowa.

 

woda smakowa

 

2. WODA SMAKOWA Z LIMONKĄ, MIĘTĄ, SZAŁWIĄ I STEWIĄ

 

woda smakowa

 

Do dzbanka wody dodajemy wyciśnięty sok z 1 limonki, drugą limonkę kroimy w plasterki i delikatnie je wyciskamy łyżeczką, następnie dodajemy swieże zioła: mięta, szałwia oraz listki stewii dla osłody.
Aby uzyskać efekt napoju mohito, do którego używa się kupnych napojów gazowanych, mocno traktowanych cukrem – zamiast tego dodaję wodę naturalnie mineralizowaną (nie gazowaną) np. Muszyniankę.

 

3. LEMONIADA Z LIMONKI, MIĘTY I MIODU

 

woda smakowa

 

Wersja z uzyciem miodu i listkami mięty dla lepszego orzeźwienia

4. WODA Z MIESZANKĄ OWOCÓW CYTRUSOWYCH

 

woda smakowa

 

Do wody źródlanej dodajemy owoce cytrusowe w dowolnej konfiguracji. Takie, które akurat mamy pod ręką. Za kazdym razem możemy uzyskać inny smak, w zależności, który owoc będzie przeważał. Ja zawsze część owoców blenduję, aby jak najwięcej składników odżywczych przedostało się bezpośrednio do wody.
Resztę owoców po opróżnieniu dzbanka – także zjadamy.

5. WODA Z ANANASEM

 

woda smakowa

 

Nie bez powodu jest użycie wody z samym ananasem, ponieważ owoc ten posiada niesamowite zdolności regenerujące wątrobę. Na pewno lepsze od wszelakich innych suplementów. Dlatego warto ją przygotowywać dosyć często i wypijać dużo, zwłaszcza po większej ilości alkoholu. Szczególnie polecana przy chorobach wątroby np. WZW typu C.
Tradycyjnie część owocu blendujemy, mieszamy z wodą, resztę kroimy w kawałki i dorzucamy. Można także użyć trochę miodu.

 

woda smakowa

pinterst.com

6. ORZEŹWIAJĄCA WODA SMAKOWA Z ARBUZEM

 

woda smakowa

 

Arbuz w swojej naturze już zawiera mnóstwo wody. Jest idealny w upalne dni. Jeżeli naszą wodę zmiksujemy z cząstkami bez pestek otrzymamy śliczny, różowy orzeźwiający napój.

7. WODA Z GREJPFRUTEM RÓŻOWYM

 

woda smakowa

pinterest.com

 

Taki sam efekt kolorystyczny uzyskamy z innym owocem- grejpfrutem różowym. Smak oczywiście będzie bardziej dynamiczny i pobudzający.

8. WODA Z TRUSKAWKĄ, MIĘTĄ I MELISĄ

 

woda smakowa

 

Truskawki mają swój jedyny smak i zapach. Wodę tą polecam wszystkim, którzy cenią truskawkę za te walory, a z przyczyn nazwijmy to „technicznych” nie mogą jej jeść. Mam na myśli osoby z wrażliwymi dziąsłami, o odsłoniętych szyjkach zębowych lub z protezą.Trzeba tylko odcedzić przeszkadające kawałeczki i można się rozsmakować w wodzie truskawkowej. ja dodaję zawsze jeszcze świeże listki ziół. Najbardziej pasuje mi tu mięta truskawkowa i melisa cytrynowa.

9. WODA Z JEŻYNAMI

 

woda smakowa

pinterest.com

 

Jeżeli wrzucimy jeżyny w całości po pewnym czasie woda „przejdzie” smakiem tych owoców. Możemy je również zblendować i uzyskamy wówczas wodę w kolorze czerwonego wina. Super alternatywa na garden party dla niepijących wina.

10. WODA Z OGÓRKIEM ZIELONYM I CYTRYNĄ

 

woda smakowa

 

Bardzo lekka i rześka woda tym razem w soczystym warzywkiem.

Mam nadzieję, że skorzystacie z tych pomysłów. Dorzućcie, proszę w komentarzach Wasze spostrzeżenia a także jakieś swoje przepisy na wodę smakową .

Zdrowia życzę i pozdrawiam wszystkich słonecznie, Sylwia

Chcesz być na bieżąco – dołącz do grona naszych wspaniałych czytelników.